Точність ультразвуку можна буде проконтролювати,- ДП НДІ «Система»

ДП НДІ «Система»

Науковці ДП НДІ «Система» до кінця цього року представлять перший в Україні еталон, який дасть змогу контролювати рівень ультразвуку, випромінюваного медичною апаратурою.

Науковців дивує ситуація, коли вагу, що стоїть на ринку, регулярно перевіряють на справність, а життєво важливі медичні апарати лише при випуску з виробництва. «Коли людина йде на ультразвукове обстеження важливо, щоби ультразвукове випромінювання не було надміру потужним, бо це небезпечно для здоров’я. Але воно не має бути і надто слабким — тоді результат обстеження може бути недостовірним.

Для того, щоб контролювати рівень ультразвуку, випромінюваного медичною апаратурою, потрібні спеціальні вимірювачі потужності ультразвукового променя, які повинні періодично проходити перевірку на еталоні. І ми зараз працюємо над таким еталоном, який плануємо розробити вже до кінця цього року. Це буде так званий еталон одиниці ультразвукової потужності у водному середовищі, важливий для проведення ефективної діагностики в галузі медицини», - повідомили в ДП НДІ «Система».