У Львові підтверджено характеристики національного акустичного еталона України

ДП НДІ «Система»

На базі ДП НДІ «Система» (м. Львів) пройшли міжнародні звірення національних акустичних еталонів, під час яких у межах засідання Технічного комітету ТК 1.2 «Акустика, ультразвук, вібрація» (AUV) COOMET (Євро-Азійський співробітництво державних метрологічних установ) було підтверджено високі характеристики точності національного акустичного еталона України та його еквівалентність до еталонів розвинених країн.
«Постійно науковці з найбільш розвинених країн здійснюють звірення своїх національних еталонів між собою під контролем Міжнародного Бюро Мір і Ваги (ВІРМ), що у Парижі. За результатами цих звірень визначають „віртуальний міжнародний еталон” одиниці фізичної величини. Далі з цим еталоном звіряються національні еталони інших країн для визначення еквівалентності національного еталона країни та вироблення довіри до нього і до результатів вимірювань, що здійснюються в цій країні.Власне, для цього і проводилися звірення національного акустичного еталона України.», - пояснюють в ДП НДІ «Система».

Також на засіданні технічного комітету обговорювалися пропозиції щодо нових звірень, плани роботи на наступні два роки, питання покращання роботи Технічного комітету. «Міжнародні звірення треба проводити періодично. Оскільки від початку попередніх ключових регіональних звірень національних акустичних еталонів країн-членів COOMET - COOMET.AUV.A-K1 калібруванням однодюймових мікрофонів у діапазоні від 63 Гц до 10 кГц минуло більше восьми років. За цей час апаратура і методи калібрування зазнали суттєвих змін, і представником від України запропоновано розпочати підготовку до наступного звірення, але вже у розширеному діапазоні частот від 2 Гц до 10 кГц.», - переконані науковці ДП Дні «Система».

Загалом впродовж наступних двох років ДП НДІ «Система»планує продовжувати вдосконалення національного акустичного еталона - буде розроблено окремі пристрої, побудовані на сучасних методах цифрової обробки вимірювальної інформації та ін.